Składniki: ( na 8 bułeczek)
- 150 g masła
- 200 ml mleka
- 500 g mąki
- 7 g suszonych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 2 jajka
- szczypta soli
- cukier kryształ do obtaczania
Wykonanie:
- Do rondelka wlać mleko, dodać masło i podgrzewając rozpuścić.
- Mąkę, drożdże, cukier, przyprawy, jajka, sól wymieszać dodając stopniowo ciepłe mleko z masłem.
- Wyrobione ciasto wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę 20 minut.
- Po tym czasie podzielić ciasto na 24 porcje.
- Każdą z nich rozwałkować na wałeczek długości 20 cm i obtaczać w cukrze. Wałeczki zaplatać tworząc bułeczki warkocze. Odstawić je na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Bułeczki piec w temp. 170 stopni C przez 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz