poniedziałek, 22 września 2014

Bułeczki maślane Flachswickel

Bułeczki  pachnące przyprawami, podawane na ciepło to moja propozycja na deszczowy dzień. Bułki Flachswickel to tradycyjne niemieckie bułeczki maślane w formie warkoczyków, posypane cukrem kryształem. Najbardziej smakują z ulubioną konfiturą bądź kubkiem ciepłego mleka. Przepis pochodzi z "KitchenAid - Wielka księga przepisów".



Składniki: ( na 8 bułeczek)
  • 150 g masła
  • 200 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • cukier kryształ do obtaczania

Wykonanie:
  1. Do rondelka wlać mleko, dodać masło i podgrzewając rozpuścić.
  2. Mąkę, drożdże, cukier, przyprawy, jajka, sól wymieszać dodając stopniowo ciepłe mleko z masłem.
  3. Wyrobione ciasto wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę 20 minut.
  4. Po tym czasie podzielić ciasto na 24 porcje.
  5. Każdą z nich rozwałkować na wałeczek długości 20 cm i obtaczać w cukrze. Wałeczki zaplatać tworząc bułeczki warkocze. Odstawić je na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  6. Bułeczki piec w temp. 170 stopni C przez 25-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz