piątek, 30 maja 2014

Makaron z liśćmi szpinaku

Bardzo pyszne i szybkie do przygotowania danie. Samo zdrowie…Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, żelazo i kwas foliowy. Najsmaczniejszy jest oczywiście świeży szpinak. A najzdrowszy jest szpinak jedzony w towarzystwie jogurtu naturalnego, sera Feta lub jajek.Sezon na szpinak właśnie się zaczął więc...Smacznego...





Składniki:(porcja dla 2-4 osób)

  • 500 g liści świeżego szpinaku
  • 200 - 270 g sera Feta
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 200 g makaronu wstęgi z Ludwina

Przygotowanie szpinaku:
  1. Blanszujemy szpinak. 
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek.
  3. Dodajemy szpinak i 5-10 minut smażymy.
  4. Dodajemy pokruszony ser Feta i jeszcze chwilę smażymy do roztopienia się sera.
  5. W międzyczasie gotujemy makaron wstęgi w lekko osolonej wodzie, odcedzamy go i łączymy z przygotowanym szpinakiem.
                                                                                                                                                                             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz