poniedziałek, 29 grudnia 2014

Sernik w cieście czekoladowym

Sernik w cieście czekoladowym to propozycja dla wszystkich miłośników serników. Przepis dostałam od siostry, której ciekawe połączenie ciasta bardzo posmakowało. Polecam więc wszystkim łasuchom:)



Składniki na ciasto czekoladowe:
  • 510 g mąki
  • 220 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła dobrze schłodzonego
  • 3 jajka

Składniki na masę serową:
  • 1kg sera białego
  • 100 g masła
  • 220 g cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek pomarańczowy

 Wykonanie:
  1. Przygotowanie ciasta czekoladowego: Do miski, w której znajduje się mąka, kakao i proszek do pieczenia ścieramy na drobnych oczkach dobrze schłodzone masło.Następnie rozcieramy dłońmi do chwili uzyskania jednolitej mieszaniny. Dodajemy cukier i całość mieszamy. Następnie dzielimy powstałe ciasto na dwie części (1/3 i 2/3) i wkładamy na noc do zamrażalnika .
  2. Przygotowanie masy serowej: Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtka, cukier i zmielony dwukrotnie ser. Dodajemy mąką ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do piecznia, olejek pomarańczowy i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.
  3. Przygotowanie sernika: 2/3 zamrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach, wprost na dno blachy. Następnie wykładamy masę serową, a na to ścieramy pozostałe ciasto (1/3). 
  4. Sernik pieczemy ok. 1 godziny, początkowo w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut, a następnie ok 45 minut w temperaturze 200 stopni C.
  5. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy przez 10-15 minut w wyłączonym piekarniku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz