Składniki na ciasto czekoladowe:
- 510 g mąki
- 220 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g masła dobrze schłodzonego
- 3 jajka
Składniki na masę serową:
- 1kg sera białego
- 100 g masła
- 220 g cukru
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek pomarańczowy
Wykonanie:
- Przygotowanie ciasta czekoladowego: Do miski, w której znajduje się mąka, kakao i proszek do pieczenia ścieramy na drobnych oczkach dobrze schłodzone masło.Następnie rozcieramy dłońmi do chwili uzyskania jednolitej mieszaniny. Dodajemy cukier i całość mieszamy. Następnie dzielimy powstałe ciasto na dwie części (1/3 i 2/3) i wkładamy na noc do zamrażalnika .
- Przygotowanie masy serowej: Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtka, cukier i zmielony dwukrotnie ser. Dodajemy mąką ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do piecznia, olejek pomarańczowy i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.
- Przygotowanie sernika: 2/3 zamrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach, wprost na dno blachy. Następnie wykładamy masę serową, a na to ścieramy pozostałe ciasto (1/3).
- Sernik pieczemy ok. 1 godziny, początkowo w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut, a następnie ok 45 minut w temperaturze 200 stopni C.
- Po upieczeniu ciasto pozostawiamy przez 10-15 minut w wyłączonym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz