Składniki:( na około 40 rogalików)
- 350 g mąki
- 200 g masła
- 20 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany
- 2 jajka
Wykonanie:
- Z powyższych składników tj. mąki, cukru, pokruszonych świeżych drożdży, jajek, śmietany i masła zarabiamy ciasto( bez przygotowywania wcześniej zaczynu), które następnie należy schłodzić minimum 1 godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy koło, które dzielimy na 6 części (trójkątów).
- Na każdy z nich dajemy odrobinę twardej marmolady, a następnie zwijamy w rulon formując rogalik.
- Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 15 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz