piątek, 2 stycznia 2015

Rogaliki noworoczne

Mięciutkie, kruche i dlatego ulubione rogaliki całej naszej rodzinki.



Składniki:( na około 40 rogalików)
  • 350 g mąki
  • 200 g masła
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 jajka

Wykonanie:
  1. Z powyższych składników tj. mąki, cukru, pokruszonych świeżych drożdży, jajek, śmietany i masła zarabiamy ciasto( bez przygotowywania wcześniej zaczynu), które następnie należy schłodzić minimum 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy koło, które dzielimy na 6 części (trójkątów).
  3. Na każdy z nich dajemy odrobinę twardej marmolady, a następnie zwijamy w rulon formując rogalik.
  4. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 15 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz