środa, 27 sierpnia 2014

Gulasz węgierski

Przepis na gulasz węgierski został zainspirowany programem "Kuchenne rewolucje" pani Magdy Gessler. Przygotowuję go w garnku rzymskim. Lekko pikantny podawany z dużym plackiem ziemniaczanym polanym kwaśną śmietaną smakuje wyśmienicie. W wersji łagodniejszej z kluskami śląskimi lub kromką wiejskiego chleba również zachwyca różnorodnością przebijających się smaków.




Składniki: ( na 4-6 porcji )
  • 700 - 800g mięsa ( łopatki, szynki wieprzowej)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku polskiego
  • 1 łyżeczka - 2 łyżki ostrej mielonej papryki
  • 3 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka smalcu
  •  1 świeża zmielona papryka czerwona
  • 1 pomidor
  • sól, pieprz do smaku ( ja daję po 1/2 łyżeczki)
  • natka pietruszki

Wykonanie:
  1. Mięso pokroić w dużą kostkę, dodać posiekaną cebulę, 2 łyżki papryki słodkiej mielonej, ostrą mieloną paprykę wedle uznania, czosnek i kminek. Całość dokładnie mieszamy dodając 2 łyżki oleju i odstawiamy na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia tak przygotowane mięso obsmażyć.
  3. W międzyczasie na łyżce smalcu obsmażyć zmieloną paprykę czerwoną i pozostałą 1 łyżkę papryki słodkiej.
  4. Obsmażone mięso i przesmażoną na smalcu paprykę przekładamy do garnka rzymskiego.Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora bez skórki. Osobiście nie dodaję żadnej wody ani bulionu.
  5. Całość wkładam do zimnego piekarnika i piekę 2 godziny w 200 stopni C z termoobiegiem.
  6. Pod koniec doprawiam solą i pieprzem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz