Składniki: ( na 4-6 porcji )
- 700 - 800g mięsa ( łopatki, szynki wieprzowej)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku polskiego
- 1 łyżeczka - 2 łyżki ostrej mielonej papryki
- 3 łyżki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka mielonego kminku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka smalcu
- 1 świeża zmielona papryka czerwona
- 1 pomidor
- sól, pieprz do smaku ( ja daję po 1/2 łyżeczki)
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Mięso pokroić w dużą kostkę, dodać posiekaną cebulę, 2 łyżki papryki słodkiej mielonej, ostrą mieloną paprykę wedle uznania, czosnek i kminek. Całość dokładnie mieszamy dodając 2 łyżki oleju i odstawiamy na noc do lodówki.
- Następnego dnia tak przygotowane mięso obsmażyć.
- W międzyczasie na łyżce smalcu obsmażyć zmieloną paprykę czerwoną i pozostałą 1 łyżkę papryki słodkiej.
- Obsmażone mięso i przesmażoną na smalcu paprykę przekładamy do garnka rzymskiego.Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora bez skórki. Osobiście nie dodaję żadnej wody ani bulionu.
- Całość wkładam do zimnego piekarnika i piekę 2 godziny w 200 stopni C z termoobiegiem.
- Pod koniec doprawiam solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz