wtorek, 2 września 2014

Malinowe tiramisu

Tiramisu z lekkim, delikatnym kremem malinowym na pewno posmakuje miłośnikom wszystkiego co owocowe. Przepis na malinowe tiramisu pochodzi ze strony http://kuchnialidla.pl/product/Tiramisu


Składniki na krem malinowy( na 6 małych pucharków):
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • 50 g wody
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g ubitej śmietanki 30%
  • 80 g przetartych malin
Składniki na poncz malinowy:
  • pestki pozostałe po przetarciu malin
  • 150 ml wody
  • 100 g cukru
Dodatkowo:
  • biszkopty podłużne

Wykonanie kremu malinowego:
  1. Przygotowujemy syrop cukrowy czyli do garnka dodajemy wodę i cukier, zagotowujemy i gotujemy około 1 minuty do uzyskania syropu.
  2. Zółtka ubijamy z syropem cukrowym.
  3. Następnie ubite żółtka łączymy z serkiem mascarpone i ubitą śmietaną oraz przetartymi malinami.  
  Wykonanie ponczu malinowego:
  1. Do pestek  malin , które pozostały po przetarciu dodajemy wodę i cukier i zagotowujemy. Przecedzamy i czekamy aż poncz ostygnie.
W pucharkach układamy na przemian nasączone ponczem biszkopty i krem malinowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz