piątek, 26 września 2014

Tarta serowa z borówkami i malinami

Tarta z borówkami i malinami to mój sposób na słodkie powitanie jesieni. Kruchy, serowy spód z pachnącymi latem malinami i winnymi borówkami zatopionymi w agrestowej galaretce wspaniale wygląda i rewelacyjnie smakuje.



Składniki na kruchy spód tarty:( o średnicy 28 cm)
  • 125 g masła
  • 250 g mąki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki na masę serową:
  • 500g twarogu mielonego
  • 3 jajka
  • 125 -150 g cukru

Pozostałe składniki:
  •  500 g owoców (borówek i malin)
  • 2 galaretki agrestowe

Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki na tartę zarobić na gładkie ciasto i schłodzić. Następnie wyjąć z lodówki i rozwałkować  bezpośrednio na blacie albo na papierze do pieczenia i wtedy delikatnie przenieść na okrągłą blaszkę. Ciasto ponakładać widelcem albo obciążyć fasolą.
  2. Tartę piec 20 minut w temp 200 stopni C.
  3. Zmielony dwukrotnie ser połączyć z cukrem i żółtkami, następnie wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek.
  4. Masę serową wylać na ostudzony spód tarty i piec całość przez 35 minut w temp.170 stopni C.
  5. Następnie wyłożyć owoce na wystudzone ciasto i zalać tężejącą galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz