poniedziałek, 29 września 2014

Kasza gryczana z czerwoną fasolą i pietruszką

Moje ulubione danie opisałabym jako pyszne i sycące a przy tym zdrowe i proste. Połączenie kaszy gryczanej z czerwoną fasolką i dodatkiem zielonej natki pietruszki to źródło wielu witamin. Smakuje wyśmienicie. Smacznego:)



Składniki: ( na 2 porcje)
  • 150 g kaszy gryczanej prażonej
  • 250 g czerwonej fasolki
  • natka zielonej pietruszki
  • 1 łyżka kminku mielonego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • sól

Wykonanie:
  1. Czerwoną fasolkę po uprzednim namoczeniu ugotować z dodatkiem kminku oraz soli.
  2. Kaszę gryczaną  w proporcjach 1 szklanka kaszy  na 1,5 szklanki wody gotować 10 minut bez przykrycia na małym ogniu.
  3. Kaszę i fasolę połączyć polać masłem, doprawić solą, pieprzem i posypać dużą ilością natki pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz