piątek, 30 stycznia 2015

Barszcz czerwony czysty

Lubię ten barszcz o intensywnie buraczanym kolorze, ponieważ jest prosty do zrobienia , bardzo smaczny i  pasuje do wszystkiego, do pierogów, pasztecików, fasoli, ziemniaków czy grochu.



Składniki:( na około 3 litry)
  • 2-3 litry wywaru z mięsa i warzyw( w zależności od wielkości buraków)
  • 6-8 buraków
  • 2 suszone grzyby
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jabłka
  • 2 goździki 
  • 2 ziarenka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól,cukier do smaku
  • lubczyk lub przyprawa do zup
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:
  1. Buraki zetrzeć na tarce i zalać wywarem, tak aby je przykryć.
  2. Dodać namoczone dzień wcześniej suszone grzyby, rozdrobnione jabłka, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i goździki.
  3. Całość gotować 45 minut na bardzo małym ogniu. Po tym czasie odstawić na całą noc.
  4. Następnego dnia odcedzić barszcz, dodać świeży lub suszony lubczyk i podgrzać barszcz nie doprowadzając do wrzenia.
  5. Dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, ewentualnie przyprawą do zup i gotowe:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz