Składniki:( na około 3 litry)
- 2-3 litry wywaru z mięsa i warzyw( w zależności od wielkości buraków)
- 6-8 buraków
- 2 suszone grzyby
- 2 ząbki czosnku
- 2 jabłka
- 2 goździki
- 2 ziarenka pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżeczki majeranku
- sól,cukier do smaku
- lubczyk lub przyprawa do zup
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
- Buraki zetrzeć na tarce i zalać wywarem, tak aby je przykryć.
- Dodać namoczone dzień wcześniej suszone grzyby, rozdrobnione jabłka, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i goździki.
- Całość gotować 45 minut na bardzo małym ogniu. Po tym czasie odstawić na całą noc.
- Następnego dnia odcedzić barszcz, dodać świeży lub suszony lubczyk i podgrzać barszcz nie doprowadzając do wrzenia.
- Dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, ewentualnie przyprawą do zup i gotowe:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz