piątek, 31 października 2014

Kruche ciasteczka

Moim zdaniem to najlepsze kruche ciasteczka. W prostocie tkwi ich siła. Są one bardzo, bardzo smaczne a przede wszystkim ślicznie wyglądają po upieczeniu, zachowując wycięty kształt. Sięgnęłam po nie, bo spodobały mi się na zamieszczonym zdjęciu a przepis pochodzi ze strony
http://ciasteczkolandia.blox.pl/2012/06/MASLANE-WYCINANKI-kruche-ciasteczka-NAJLEPSZE.html
Ciasteczka te pomogły mi wygrać wymarzony KitchenAid w kolorze fuksji :-)



Składniki:
  • 175 g masła
  •  200g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu (cukru )waniliowego
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka i ekstrakt (cukier) waniliowy.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do misy z utartym masłem i dobrze wyrobić.
  3. Otrzymane ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min.1 godzinę. Osobiście zawsze przygotowuję ciasto na wieczór i schładzam je całą noc.
  4. Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 0,5 cm i wycinać różne kształty.
  5. Ciasteczka układać na blaszce pokrytej pergamine.
  6. Piec w temp.175/180 stopni C przez 8-12 minut.
  7. Studzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz