wtorek, 21 października 2014

Pysznotka

Pysznotka to kruche, pokryte orzechową lub migdałową bezą ciasto z warstwą konfitury z czarnej porzeczki przełożone pysznym budyniowym kremem. Po prostu palce lizać:) Do tego ciasta latem osobiście robię konfiturę i dżem z czarnej porzeczki, który dzięki dużej zawartości witaminy C jest dość kwaskowy i wspaniale pasuje do bardzo słodkiej bezy.



Składniki:( na ciasto)
  • 400g mąki
  • 200 g margaryny
  • 160 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki amoniaku rozpuszczonego w 3 łyżkach śmietany

Piana na bezę:
  • 7 białek
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Pozostałe składniki:
  • dżem/konfitura z porzeczki czarnej
  • orzechy i/lub migdały mielone

 Krem:
  • 500 ml mleka
  • 110g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • kostka masła

Wykonanie:
  1. Składniki na ciasto dokładnie zarobić i podzielić na dwie części. 
  2. Każdą z części posmarować dżemem/ konfiturą z czarnej porzeczki, posypać mielonymi orzechami, migdałami (lub innymi bakaliami) i wyłożyć masę bezową.
  3. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temp.175 stopni C z termoobiegiem przez 35 minut.
  4. W tym czasie przygotowujemy krem. 250 ml mleka podgrzewamy rozpuszczając w nim cukry. 200 ml mleka mieszamy z  mąką. Pozostałe 50 ml mleka miksujemy z żółtkami.
  5. Do gotującego mleka ( z cukrami) dodajemy mleko z żółtkami i mleko z mąkami i mieszamy intensywnie do zgęstnienia i powstania masy budyniowej, którą po ostygnięciu łączymy z utartym na puch masłem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz