Składniki:( na ciasto)
- 400g mąki
- 200 g margaryny
- 160 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki amoniaku rozpuszczonego w 3 łyżkach śmietany
Piana na bezę:
- 7 białek
- 300 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Pozostałe składniki:
- dżem/konfitura z porzeczki czarnej
- orzechy i/lub migdały mielone
Krem:
- 500 ml mleka
- 110g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 żółtka
- cukier waniliowy
- kostka masła
Wykonanie:
- Składniki na ciasto dokładnie zarobić i podzielić na dwie części.
- Każdą z części posmarować dżemem/ konfiturą z czarnej porzeczki, posypać mielonymi orzechami, migdałami (lub innymi bakaliami) i wyłożyć masę bezową.
- Tak przygotowane ciasto pieczemy w temp.175 stopni C z termoobiegiem przez 35 minut.
- W tym czasie przygotowujemy krem. 250 ml mleka podgrzewamy rozpuszczając w nim cukry. 200 ml mleka mieszamy z mąką. Pozostałe 50 ml mleka miksujemy z żółtkami.
- Do gotującego mleka ( z cukrami) dodajemy mleko z żółtkami i mleko z mąkami i mieszamy intensywnie do zgęstnienia i powstania masy budyniowej, którą po ostygnięciu łączymy z utartym na puch masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz