Składniki:
- 2 1/4 łyżeczki suszonych drożdży /lub 17, 5 g świeżych
- 1 szklanka mleka -255g
- 3 łyżki miodu – 66g
- 3 łyżki masła roztopionego i ostudzonego - 43,5 g
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 3 szklanki mąki -510g
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka mleka / wody
Wykonanie:
- 3 łyżki mąki wymieszać z drożdżami i 6 łyżkami ciepłego mleka (temp. 40 stopni). Zaczyn przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 40 minut.
- Po tym czasie do przesianej mąki dodać zaczyn drożdżowy, jajko, miód, ciepłe mleko i sól. Całość wyrobić na jednolitą masę.
- Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i ostudzone masło. Wrobić je dokładnie tak, aby ciasto było sprężyste.
- Tak przygotowane ciasto przykryć szczelnie folią aluminiową i odstawić na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto waży około 922g. Należy je podzielić na 4 części po 230,5g i rozwałkować na cienkie wałeczki długości 40 cm. Zapleść je razem tworząc warkocz charakterystyczny dla chałki.
- Chałkę przykryć lnianą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut.
- Po tym czasie powierzchnię chałki posmarować mieszaniną żółtka i mleka. Wedle upodobania posypać kruszonką, makiem lub sezamem.
- Piec w temp.190 stopni C z termoobiegiem przez 30 minut. Jeżeli powierzchnia chałki zaczyna zbyt wcześnie brązowieć przykryć ją folią aluminiową.
- Studzić na kratce.
- Jeżeli nie posypaliście chałki kruszonką ani makiem po wystudzeniu polukrujcie.
- Często przygotowuję ciasto na chałkę na wieczór i wtedy wkładam na pierwsze wyrastanie do lodówki na noc. Rano wyjmuję ciasto, odczekuję, aby doszło do temperatury pokojowej a następnie dzielę na 4 części i formuję chałkę, którą pozostawiam przykrytą ściereczką do podwojenia objętości, po czym piekę j.w.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz