Składniki na kruchy spód:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na nadzienie:
- 3-4 duże jabłka pokrojone na plasterki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła roztopionego i ostudzonego
- płatki owsiane wedle uznania
Wykonanie :
- Mąkę, cukier i masło utrzeć do uzyskanie sypkiej konsystencji .
- Następnie dodać śmietanę i zarobić ciasto na jednolitą masę, którą odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągłej blaszce o średnicy 36 cm.
- Powierzchnię ciasta posypać mieszanką 2 łyżek cukru i 1 łyżki mąki.
- Następnie nałożyć nadzienie czyli pokrojone w plasterki jabłka wymieszane z cynamonem i 4 łyżkami cukru.
- Całość polać roztopionym masłem i posypać płatkami owsianymi.
- Piec w temperaturze 200 stopni C z termoobiegiem około 45-50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz