czwartek, 21 sierpnia 2014

Tarta z jabłkami

Pyszne, soczyste, pachnące cynamonem jabłuszka na kruchym spodzie to idealne połączenie pozwalające docenić smak naszych polskich jabłek. Bardzo aromatyczny i wytrawny deser, którym zachwycisz każdego łasucha. Uniwersalność oraz różnorodność smakowa naszych jabłek sprawia, że za każdym razem ciasto zaskakuje i smakuje wyborniej.



Składniki na kruchy spód:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki na nadzienie:
  • 3-4 duże jabłka pokrojone na plasterki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  •  6 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki 
  • 2 łyżki masła roztopionego i ostudzonego
  •  płatki owsiane wedle uznania

Wykonanie :
  1. Mąkę, cukier i masło utrzeć do uzyskanie sypkiej konsystencji .
  2. Następnie dodać śmietanę i zarobić ciasto na jednolitą masę, którą odstawiamy do lodówki  na minimum godzinę.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągłej blaszce o średnicy 36 cm. 
  4. Powierzchnię ciasta posypać mieszanką 2 łyżek cukru i 1 łyżki mąki.
  5. Następnie nałożyć nadzienie czyli pokrojone w plasterki jabłka wymieszane z cynamonem i 4 łyżkami cukru.
  6. Całość polać roztopionym masłem i posypać płatkami owsianymi.
  7. Piec  w temperaturze 200 stopni C z termoobiegiem około 45-50 minut.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz