poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Ciasto z malinami i jeżynami

Najbardziej smakuje krojone bezpośrednio z blaszki, bez żadnych dodatków w postaci cukru pudru czy kruszonki. Ciasto samo w sobie jest idealnie słodkie i lubi miękkie owoce takie jak maliny, jeżyny, borówki, morele czy winogrona.



Składniki:
  • 170 g mąki
  • 4 jajka
  • 250 g margaryny /masła
  • 200 - 220 g cukru
  • około 500 g owoców (malin i jeżyn )

Wykonanie:
  1. Margarynę /masło utrzeć na gładką masę dodając stopniowo cukier, następnie mąkę i żółtka.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie i dokładnie wmieszać ją w maślaną masę.
  3. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
  4. Piec w temp.220 stopni C z termoobiegiem przez 40 - 45 minut (do tzw.suchego patyczka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz