piątek, 8 sierpnia 2014

Sałatka z indykiem, ogórkiem i pomarańczą

Polecam dzisiaj sałatkę pełną smaków i kolorów, bardzo chrupiącą z soczystym indykiem i ziarnami sezamu. Jest to idealna propozycja na upalny dzień, na lekki obiad lub sycącą kolację.




Składniki:
  • pierś z indyka 100g
  • głowka sałaty lodowej
  •  zielony ogórek
  • pół pomarańczy
  • garść ziaren kukurydzy
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • natka pietruszki

Marynata:
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • szczypta imbiru
  • sól, pieprz

Sos:
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżk soku z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • odrobina cukru
  • sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Pierś z indyka natrzyj marynatą i upiecz na grillu.
  2. W tym czasie sałatę porwij na kawałki, ogórka pokrój na plastry, dodaj cząstki pomarańczy i ziarna kukurydzy. 
  3. Na górze ułóż ostygnięte plastry indyka.
  4. Całość posyp natką pietruszki i ziarnami sezamu.
  5. Sałatkę przypraw solą i pieprzem i polej sosem tuż przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz