wtorek, 25 sierpnia 2015

Orkiszowy murzynek

Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Można do niego dodać ulubione owoce, albo po upieczeniu przełożyć domową konfiturą  np. z czerwonej porzeczki.



Składniki: (na 1 keksówkę o wymiarach 32x14)
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 3 łyżki kakao
  • 120 g śmietany / jogurtu naturalnego
  • 120 g oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu
Wykonanie: 
  1. W jednej misce wymieszać suche składniki tj. mąkę, cukier i przyprawy. W drugiej miseczce wymieszać mokre składniki tj. śmietanę, olej, jajka i miód.
  2. Połączyć suche składniki z mokrymi składnikami.
  3. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w temp.175 stopni C przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz