poniedziałek, 26 stycznia 2015

Paszteciki krucho-drożdżowe

Są to moje ulubione paszteciki, może dlatego, że ciasto jest delikatne i bardziej drożdżowe niż kruche.



Składniki na ciasto:( na dwie blaszki z piekarnika)
  • 680 g mąki
  • 1 łyżkę soli
  • 150 g margaryny/masła
  • 150 g smalcu
  • 250 g śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 60 g drożdży

Składniki na  farsz:
  • Słoik litrowy kiszonej kapusty
  • 1 główka świeżej kapusty
  • 2 cebule
  • garść rodzynek
  • garść śliwek suszonych
  • 500 g pieczarek
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki kminku

Dodatkowo:
  • jajko
  • sezam do posypania

Przygotowanie farszu:
  1. Kapustę kiszoną ugotować do miękkości i poszatkować drobno.
  2. Kapustę świeżą pokroić na 8 części, ugotować i zmielić przez maszynkę do mięsa.
  3. Cebulę drobno posiekać i usmażyć.
  4. Obie kapusty połączyć ze sobą, dodać usmażoną cebulę, garść rodzynek, śliwek, kminek, sól, pieprz, majeranek, tymianek i kolendrę.
  5. Tak przygotowaną kapustę smażyć na bardzo małym ogniu (na indukcji na 2) do momentu, aż rodzynki i śliwki rozsmażą się i całość ze sobą połączy, tworząc niesamowity smak.Ogólnie im dłużej kapusta się smaży, tym jest smaczniejsza. Osobiście przygotowywałam ten farsz dwa dni.
  6. Po tym czasie dodałam uduszone na maśle pieczarki, które następnie poszatkowałam blenderem.

 Przygotowanie pasztecików:
  1. Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami cukru, kiedy się rozpuszczą dodać ciepłą śmietanę (podgrzewam śmietanę w mikrofali 20s) i poczekać aż drożdże zaczną rosnąć.
  2. W tym czasie mieszam dokładnie mąkę z  solą, margaryną i smalcem.
  3. Następnie dodaję wyrośnięte drożdże ze śmietaną.
  4. Całość dokładnie wyrabiam i przykryte folią odstawiam  do wyrośnięcia na 40 minut.
  5. Po tym czasie dzielę ciasto na 3 części, każdą z części zagniatam w kulę i rozwałkowuję cienko na około 0,5 cm. 
  6. Na rozwałkowanym prostokącie 5 cm od brzegu rozkładam farsz i następnie zwijam ciasto w rulon, który smaruję rozmąconym jajkiem, posypuję sezamem i kroję, tak jak roladę.
  7. Tak przygotowane paszteciki odkładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.
  8. Piekę w temp.180 stopni C przez 25-30 minut, do zrumienienia się pasztecików.
  9. Studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz