Składniki:( na 12 bułeczek)
- 450 g mąki
- 50 g cukru
- 25 g wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 g świeżych drożdży
- 40 g miękkiego masła
- 250 g mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Do posmarowania bułeczek:
- 2 łyżki roztopionego masła
- cukier
Wykonanie:
- Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, wiórki kokosowe i drożdże. Wszystko dokładnie mieszam.
- Następnie dodaję miękkie masło, mleko, jajko i ekstrakt waniliowy. Zarabiam ciasto, które następnie odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.
- Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielę na 12 części po 72 g i z każdej z nich formuję okrągłą bułeczkę. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
- Po tym czasie każdą z bułeczek smaruję roztopionym masłem i posypuję cukrem.
- Piekę w temp. 220 stopni C przez 12-15 minut. Studzę na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz