wtorek, 13 stycznia 2015

Bułeczki kokosowe

Przepis na te bułeczki znalazłam szukając sposobu na wykorzystanie kupionego mleka kokosowego... Według mnie zdecydowanie bardziej puszyste, delikatniejsze i smaczniejsze są te pieczone na zwykłym mleku. Bułeczki wyśmienicie smakują same albo przekrojone i posmarowane masłem, są aromatyczne i długo utrzymują świeżość. Polecam życząc Smacznego:)



Składniki:( na 12 bułeczek)
  • 450 g mąki
  • 50 g cukru
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 40 g miękkiego masła
  • 250 g mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Do posmarowania bułeczek:
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • cukier

Wykonanie:
  1. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, wiórki kokosowe i drożdże. Wszystko dokładnie mieszam.
  2. Następnie dodaję miękkie masło, mleko, jajko i ekstrakt waniliowy. Zarabiam ciasto, które następnie odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.
  3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielę na 12 części po 72 g i z każdej z nich formuję okrągłą bułeczkę. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
  4. Po tym czasie każdą z bułeczek smaruję roztopionym masłem i posypuję cukrem.
  5. Piekę w temp. 220 stopni C przez 12-15 minut. Studzę na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz