Składniki:(na ciasto)
- 1 margaryna
- 9 jajek
- 300g maku
- 350 g cukru pudru
- 600 g jabłek tartych
- 8 łyżek kaszy mannej(waniliowej)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duża łyżka kakao
- 1 duża łyżka kawy sypanej
- olejek migdałowy i cytrynowy
- 1 gorzka czekolada
- 100 ml mleka
- 2 garści orzechów włoskich posiekanych
- Mak sparzyć i przepuścić przez maszynkę.
- Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku, następnie mak ciągle ucierając.
- Dalej dodajemy starte jabłka, kakao, kawę, olejek migdałowy i cytrynowy, kaszę manną i pianę z ubitych białek.
- Pieczemy 70 minut w temp. 180 stopni C z termoobiegiem.
- Przygotowanie polewy czekoladowej: Miseczkę z mlekiem i czekoladą umieszczamy w kąpieli wodnej (na parze) tj. dużej misce z wrzącą wodą i cały czas energicznie mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączenia jej z mlekiem a następnie wylewamy na ostudzone ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz