środa, 17 grudnia 2014

Makowiec z jabłkami

Przepis na to ciasto znalazłam w starym zeszycie z liceum...A pochodzi on od Moniki, którą pozdrawiam gdziekolwiek obecnie przebywa...Ciasto jest wilgotne, pełne smaków i jest łatwe do przygotowania. Polecam:)




Składniki:(na ciasto)
  • 1 margaryna
  • 9 jajek
  • 300g maku
  • 350 g cukru pudru
  • 600 g jabłek tartych
  • 8 łyżek kaszy mannej(waniliowej)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka kakao
  • 1 duża łyżka kawy sypanej
  • olejek migdałowy i cytrynowy
Składniki :(na polewę czekoladową)
  • 1 gorzka czekolada
  • 100 ml mleka
  • 2 garści orzechów włoskich posiekanych
Wykonanie:
  1. Mak sparzyć i przepuścić przez maszynkę.
  2. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku, następnie mak ciągle ucierając.
  3. Dalej dodajemy starte jabłka, kakao, kawę, olejek migdałowy i cytrynowy, kaszę manną i pianę z ubitych białek.
  4. Pieczemy 70 minut w temp. 180 stopni C z termoobiegiem.
  5. Przygotowanie polewy czekoladowej: Miseczkę z mlekiem i czekoladą umieszczamy w kąpieli wodnej (na parze) tj. dużej misce z wrzącą wodą i cały czas energicznie mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączenia jej z mlekiem a następnie wylewamy na ostudzone ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz