sobota, 13 grudnia 2014

Sałatka z dynią, serem pleśniowym i żurawiną

Szybka, smaczna, idealna na późną jesień i chłodny grudzień sałatka z kaszą kuskus, pieczoną dynią pachnącą ziołami z dodatkiem niebieskiego sera pleśniowego
i konfitury żurawinowej.





 Składniki: (na 2 porcje)
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • kilka kropel oliwy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 200g dyni pokrojonej w kostkę
  • oregano, tymianek, czosnek, sól, pieprz
  • konfitura żurawinowa
  • niebieski ser pleśniowy

Wykonanie:
  1. Do kaszy kuskus dodaję cynamon, szczyptę soli, oliwę, zalewam gorącą wodą do połowy objętości kaszy i mieszam. Następnie biorę kaszę w ręce i pocieram dwiema dłońmi, dzięki temu kasza jest idealnie sypka.
  2. Dynię pokrojoną w kostkę przyprawiam solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i czosnkiem. Skrapiam delikatnie oliwą i piekę w temp.180 stopni C przez ok.20 minut.
  3. Podaję kaszę kuskus z dynią, trójkącikami sera pleśniowego i konfitury żurawinowej oczywiście własnej roboty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz