wtorek, 2 grudnia 2014

Pieczona dynia z kaszą jaglaną

Dynia w połączeniu z kaszą jaglaną to ciekawy pomysł na drugie śniadanie.Pachnąca goździkami, cynamonem i tymiankiem, podana na ciepło, delikatnie pikantna... Spróbuj sam...



Składniki:( na 4 kokilki)
  • 200 g dyni pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka  cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • oliwa
  • 2 goździki
  • sól,pieprz
  • tymianek, oregano do smaku
  • kasza jaglana (1/2 szklanki)

Wykonanie
  1. Dynię przyprawiam oliwą i przyprawami i piekę w temp.180 stopni przez 20 minut.
  2. Kaszę jaglaną opłukuję wrzątkiem i wrzucam do gotującej się wody (250ml), gotuję 15-20 minut.
  3. W kokilkach układam centymetrową warstwę kaszy jaglanej, na którą kładę upieczone kawałki dyni.
  4. Tak przygotowane danie można przechowywać w lodówce kilka dni i odgrzewać w mikrofali.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz