Składniki:
- 5 jajek
- 170 g mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru ( 3/4 szklanki)
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- 4-5 średniej wielkości kwaskowatych jabłek
- cukier puder, cynamon do oprószenia
Wykonanie:
- Jajka ubić z solą, cukrem i cukrem waniliowym.
- Do ubitych na puchową masę jajek dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
- Do powstałej masy dodaj pokrojone w plasterki jabłka, wymieszać i
przelać do blaszki (24x40). - Ciasto piec w temp.160 stopni C z termoobiegiem 35-45 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone ciasto oprósz cukrem pudrem i /lub cynamonem wedle upodobania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz