czwartek, 14 sierpnia 2014

Błyskawiczny jabłecznik

Szybki i łatwy jabłecznik to moja propozycja dla wszystkich lubiących słodkości a nie mających czasu ani umiejętności na bardziej wyszukane smakołyki. Ciasto jest bardzo mięciutkie, smaczne i tak szybko jak powstaje tak szybko znika z talerza. Z jabłkami tworzy ono idealny duet czyli słodką delikatność z odrobiną kwaskowatości.



 
Składniki:
  • 5 jajek
  • 170 g mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru ( 3/4 szklanki)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • 4-5 średniej wielkości kwaskowatych jabłek
  • cukier puder, cynamon do oprószenia 

Wykonanie:
  1. Jajka ubić z solą, cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Do ubitych na puchową masę jajek dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
  3. Do powstałej masy dodaj pokrojone w plasterki jabłka, wymieszać i
    przelać do blaszki (24x40).
  4. Ciasto piec w temp.160 stopni C z termoobiegiem 35-45 minut (do suchego patyczka).
  5. Upieczone ciasto oprósz cukrem pudrem i /lub cynamonem wedle upodobania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz