Składniki na ciasto kruche:
- 200g mąki
- 125 g cukru pudru
- 125 g margaryny
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę makową:
- 300 g maku
- 100g masła miękkiego
- 4 jajka
- 2 łyżki miodu
- 250 g cukru
- 1 łyżka kakao
- olejek migdałowy
- 100g rodzynek
- 100g orzechów włoskich
Składniki na masę serową:
- 1000g sera
- 150 g masła miękkiego
- 4 jajka
- 250 g cukru
Wykonanie:
- Przygotowanie ciasta kruchego. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać.Dodać margarynę, dalej wyrabiać a następnie dodać jajko. Dobrze wyrobione ciasto zafoliować i schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blaszce i podpiekamy w temp. 200 stopni C przez 15 minut.
- Przygotowanie masy makowej. Mak sparzyć, a następnie zmielić z cukrem dając 1 łyżkę maku i 1 łyżkę cukru na przemian. Do maku zmielonego z cukrem dodać żółtka, miód, kakao, olejek migdałowy , miękkie masło, bakalie i pianę z ubitych białek.
- Na wystudzony kruchy spód wykładamy przygotowaną masę makową.
- Przygotowanie masy serowej. Ser zmielić dwukrotnie i dodać do utartego z cukrem masła, następnie dodać żółtka i pianę z ubitych białek.
- Tak przygotowaną masę serową wykładamy na warstwę makową.
- Ciasto pieczemy w temp.175 stopni C 60 -65 minut, do zarumienienia góry.
- Po upieczeniu oddzielam brzegi ciasta od blaszki i trzymam ciasto w otwartym piekarniku przez 15 minut, dzięki czemu ciasto opada mi równomiernie.
- Przygotowuję polewę czekoladową czyli tabliczkę czekolady rozpuszczam w 50 ml mleka( w kąpiel wodnej).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz