piątek, 23 stycznia 2015

Seromakowiec

Seromakowiec to idealne rozwiązanie dla wszystkich lubiących serniki i makowce, takie dwa w jednym...A jakie smaczne...


Składniki na ciasto kruche:
  • 200g mąki
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g margaryny
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę makową:
  • 300 g maku
  • 100g masła miękkiego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • olejek migdałowy
  • 100g rodzynek
  • 100g orzechów włoskich

Składniki na masę serową:
  • 1000g sera
  • 150 g masła miękkiego
  • 4 jajka
  • 250 g cukru

Wykonanie:
  1. Przygotowanie ciasta kruchego. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać.Dodać margarynę, dalej wyrabiać a następnie dodać jajko. Dobrze wyrobione ciasto zafoliować i schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blaszce i podpiekamy w temp. 200 stopni C przez 15 minut.
  3. Przygotowanie masy makowej. Mak sparzyć, a następnie zmielić z cukrem dając 1 łyżkę maku i 1 łyżkę cukru na przemian. Do maku zmielonego z cukrem  dodać żółtka, miód, kakao, olejek migdałowy , miękkie masło, bakalie i pianę z ubitych białek.
  4. Na wystudzony kruchy spód wykładamy przygotowaną masę makową.
  5. Przygotowanie masy serowej. Ser zmielić dwukrotnie i dodać do utartego z cukrem masła, następnie dodać żółtka i pianę z ubitych białek.
  6. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na warstwę makową.
  7. Ciasto pieczemy w temp.175 stopni C 60 -65 minut, do zarumienienia góry.
  8. Po upieczeniu oddzielam brzegi ciasta od blaszki i trzymam ciasto w otwartym piekarniku przez 15  minut, dzięki czemu ciasto opada mi równomiernie.
  9. Przygotowuję polewę czekoladową czyli tabliczkę czekolady rozpuszczam w 50 ml mleka( w kąpiel wodnej).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz