wtorek, 29 września 2015

Orkiszowa focaccia z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami

Orkiszowa focaccia, z suszonymi ziołami, pomidorkami i oliwkami to doskonały pomysł na drugie śniadanie. Szybko się ją przygotowuje, jest bardzo pożywna i zdrowa. Smacznego:-)



Składniki:
  •  500 g mąki orkiszowej
  • 250 g wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Dodatkowo: 
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwki 
  • sól morska gruboziarnista
  • oregano, rozmaryn

Wykonanie: 
  1.  Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dobrze wyrobione ciasto przełożyć do miseczki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Z wyrośniętego ciasta formować ruloniki o jednakowej grubości. Tak przygotowane ciasto układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto nakładać połówki pomidorków, krążki oliwek, posypać solą morską oraz roztartymi w dłoniach ziołami.
  3. Piec w 250 stopniach C przez 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz