wtorek, 10 listopada 2015

Fasola "Jaś" z pieczoną papryką i pomidorami

Danie idealne na chłodne, deszczowe, jesienne dni. Jest nam po nim naprawdę cieplutko i milutko.Danie dzięki dodaniu pieczonej papryki i pomidorów jest lekkie.Smacznego:)


Składniki:
  • Fasola "Jaś" 1około 1000g
  • pieczona papryka czerwona 700 g
  • 1 mała ostra papryczka
  • 5-6 dużych pomidorów
  • 2 laski kiełbasy swojskiej
  • 150 g boczku wedzonego
  • 1 słoiczek dipu paprykowego
  • sól, pieprz, kminek

Wykonanie: 
  1. Paprykę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Po tym czasie przykrywamy ją folią aluminiową i tak pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie usuwamy skórkę z papryki i kroimy ją w kostkę.
  2. Fasolę dzień wcześniej namaczamy a następnie gotujemy.
  3. Ugotowaną fasolę łączymy z upieczoną papryką, dodajemy pokrojone pomidory, ostrą papryczkę, przyprawy i wędlinę wedle uznania. Zagęszczamy dipem paprykowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz