wtorek, 9 lutego 2016

Kukurydziane bułeczki maślane

Szybkie do przygotowania, pachnące, zachwycające kolorem i smakiem, wyborne zwłaszcza na słodko, z miodem bądź konfiturą, najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu. Smacznego:-)





Składniki: (9 bułeczek)

  • 500 g mąki kukurydzianej
  • 40 g drożdży
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kostka masła
  • 3 żółtka
  • sól

Wykonanie:
    1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i odstawić do wyrośnięcia.
    2. Masło rozpuścić rondelku i odstawić do ostygnięcia.
    3. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i dodać do nich masło, śmietanę, drożdże i mąkę.
    4. Z ciasta formować bułeczki, które odstawiamy do wyrośnięcia na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na15 minut.
    5. Przed samym włożeniem do piekarnika smarujemy bułeczki białkiem.
    6. Pieczemy w temp.200 stopni C przez około 20 minut na złoty kolor.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz