Składniki: (9 bułeczek)
- 500 g mąki kukurydzianej
- 40 g drożdży
- 1 szklanka śmietany
- 3 łyżki cukru
- 1 kostka masła
- 3 żółtka
- sól
Wykonanie:
- Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i odstawić do wyrośnięcia.
- Masło rozpuścić rondelku i odstawić do ostygnięcia.
- Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i dodać do nich masło, śmietanę, drożdże i mąkę.
- Z ciasta formować bułeczki, które odstawiamy do wyrośnięcia na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na15 minut.
- Przed samym włożeniem do piekarnika smarujemy bułeczki białkiem.
- Pieczemy w temp.200 stopni C przez około 20 minut na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz