Składniki: ( na 18-20 pączków)
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 25 g cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 40 g miękkiego masła
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
- Mąkę, sól i cukier wymieszać w misce. Zrobić wgłębienie i dodać mleko z pokruszonymi w nim drożdżami, Następnie dodać jajko.
- Wyrobić ciasto nadając mu kulisty kształt, następnie dodawać stopniowo masło.
- Wyrobione na gładko ciasto przykryć folią spożywczą i pozostawić na noc do schłodzenia.
- Następnego dnia ponownie zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części.
- Każdą z nich uformować w wałek o średnicy 4 cm i podzielić na porcje o wadze 20 g układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pączuszki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1-2 godziny przykrywając folią spożywczą.
- Smażyć na rozgrzanym do 190 stopni C oleju, wyjmować gdy nabiorą złocistobrązowego koloru.
- Usmażone oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz