poniedziałek, 13 października 2014

Pączki po brytyjsku

Małe pączki dla małych smyków. Usmażyłam je specjalnie dla dzieci i zgodnie z ich życzeniem pączki nie zawierają w środku marmolady i są obsypane cukrem pudrem. Najbardziej smakują oczywiście zaraz po usmażeniu. Przepis pochodzi z książki "KitchenAid. Wielka Księga Przepisów".



Składniki: ( na 18-20 pączków)
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 40 g miękkiego masła 
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie: 
  1. Mąkę, sól i cukier wymieszać w misce. Zrobić wgłębienie i dodać mleko z pokruszonymi w nim drożdżami, Następnie dodać jajko.
  2. Wyrobić ciasto nadając mu kulisty kształt, następnie dodawać stopniowo masło.
  3. Wyrobione na gładko ciasto przykryć folią spożywczą i pozostawić na noc do schłodzenia.
  4. Następnego dnia ponownie zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części.
  5. Każdą z nich uformować w wałek o średnicy 4 cm i podzielić na porcje o wadze 20 g układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pączuszki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1-2 godziny przykrywając folią spożywczą.
  7. Smażyć na rozgrzanym do 190 stopni C oleju, wyjmować gdy nabiorą złocistobrązowego koloru.
  8. Usmażone oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz