wtorek, 7 października 2014

Muffinki z oregano i papryczką chili

Muffinki jako wytrawna przystawka to ciekawa propozycja na przyjęcie czy proszony obiad. Pikantne, lekko słone, z pestkami dyni, oliwkami, serem feta, ulubionymi ziołami czy papryczką chili. Wyglądają przy tym bardzo efektownie i tak też smakują. Polecam:)





Składniki:(na 6 wytrawnych muffinek)

  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30 g  sera żółtego
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 25 ml oliwy
  • 25 g oliwek czarnych
  • 50 g pomidorów suszonych
  • 1 mała papryczka chilli (opcjonalnie)
  • oregano
Wykonanie:
  1.  Mąkę mieszamy z solą , proszkiem do pieczenia i serem żółtym.
  2.  Jajka ubijamy z mlekiem i oliwą
  3. Łączymy suche składniki z mokrymi i dodajemy pokrojone w krążki oliwki, papryczkę chili, suszone pomidory oraz listki oregano.
  4. Powstałe ciasto nakładamy do formy do muffinek. Pieczemy 25 minut w temp.180 stopni z termoobiegiem.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz