czwartek, 2 października 2014

Szarlotka

Jeszcze ciepła, pachnąca cynamonem, tradycyjna szarlotka na kruchym cieście to najsmaczniejszy jesienny deser. Przepis na kruche ciasto został zaczerpnięty ze strony http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,3,4.html
Moja szarlotka jest z grubą warstwą cukru pudru o lekko kwaskowym nadzieniu, idealna, w sam raz słodka i długo utrzymująca kruchość.



Składniki na ciasto:( na blaszkę 40 x 24)
  • 680 g mąki krupczatki
  • 220 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 240 g masła zimnego
  • 2 jajka

Składniki na nadzienie jabłkowe:
  • 2 kg jabłek szara reneta
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru

Wykonanie:
  1. Mąkę, cukry i sól wymieszać.Dodać zimne masło, dalej wyrabiać a następnie dodać jajka. Dobrze wyrobione ciasto podzielić na dwie części, zafoliować i schłodzić w lodówce min. 1 godzinę. Osobiście ciasto schładzam przez noc a następnego dnia piekę.
  2.  Jabłka zetrzeć na tarce i przesmażyć na patelni, następnie dodać cynamon i cukry. Jeżeli lubicie bardzo słodkie ciasta dodajcie znacznie więcej cukru.(około 1/2 szklanki)
  3. Spód ciasta rozkładamy na blaszce, nakłuwamy widelcem i pieczemy 25 minut w 200 stopniach C z termoobiegiem.
  4. Na upieczonym i wystudzonym spodzie wykładamy nadzienie jabłkowe i przykrywamy ciastem.
  5. Całość pieczemy w temp.200 stopniach C z termoobiegiem 60 - 70 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz