Moja szarlotka jest z grubą warstwą cukru pudru o lekko kwaskowym nadzieniu, idealna, w sam raz słodka i długo utrzymująca kruchość.
Składniki na ciasto:( na blaszkę 40 x 24)
- 680 g mąki krupczatki
- 220 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 240 g masła zimnego
- 2 jajka
Składniki na nadzienie jabłkowe:
- 2 kg jabłek szara reneta
- 4 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru
Wykonanie:
- Mąkę, cukry i sól wymieszać.Dodać zimne masło, dalej wyrabiać a następnie dodać jajka. Dobrze wyrobione ciasto podzielić na dwie części, zafoliować i schłodzić w lodówce min. 1 godzinę. Osobiście ciasto schładzam przez noc a następnego dnia piekę.
- Jabłka zetrzeć na tarce i przesmażyć na patelni, następnie dodać cynamon i cukry. Jeżeli lubicie bardzo słodkie ciasta dodajcie znacznie więcej cukru.(około 1/2 szklanki)
- Spód ciasta rozkładamy na blaszce, nakłuwamy widelcem i pieczemy 25 minut w 200 stopniach C z termoobiegiem.
- Na upieczonym i wystudzonym spodzie wykładamy nadzienie jabłkowe i przykrywamy ciastem.
- Całość pieczemy w temp.200 stopniach C z termoobiegiem 60 - 70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz