środa, 12 listopada 2014

Jaglano-serowo-cynamonowa zapiekanka

Kasza jaglana na słodko to doskonała przekąska bądź deser. Przygotowuję ją w oddzielnych kokilkach, układam warstwami i podaję na ciepło. W takiej wersji danie to bardzo ładnie się prezentuje i smakuje.




Składniki: (na 4 kokilki)
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 250 g sera twarogowego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ekstrakt waniliowy
  • owoce(banan, jabłko , gruszka)
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • kokos

Wykonanie:
  1. Kaszę jaglaną sparzam wrzątkiem, aby straciła goryczkę. Zagotowuję 1 szklankę wody i wrzucam kaszę na gotującą się wodę. Gotuję15 -20 minut.
  2. Ser ucieram( blenduję) z cukrem, ekstraktem i jogurtem.
  3. Owoce, w moim wypadku banan, jabłko i gruszkę kroję na kostkę, doprawiam cukrem waniliowyn i cynamonem.
  4. Ugotowaną kaszę nakładam do kokilek jako pierwszą warstwę, następnie daję warstwę sera i na samej górze owoce posypane cynamonem i kokosem.
  5. Tak przygotowane danie zapiekam w temp.180 stopni przez 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz