wtorek, 10 lutego 2015

Pierś z indyka z tymiankiem i żurawiną

Dzisiaj polecam pierś z indyka w moim ulubionym duecie z tymiankiem i suszonymi owocami. Mięso jest soczyste, delikatne i wspaniale komponuje się ze słodkimi smakami owoców takich jak suszone morele i wędzone śliwki czy goryczkowata żurawina.Smakuje zarówno z konfiturą żurawinową na zimno jak i sosem powstałym w trakcie pieczenia na ciepło.



Składniki:
  • dwie piersi z indyka (1-1,5kg)
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 100 g boczku
  • 50 ml białego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • suszone owoce( morele i śliwki lub żurawina)

Wykonanie: 
  1. Pierś z indyka natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem i obłożyć plastrami boczku.
    ( boczek kroję w kostkę)
  2. Tak przygotowaną pierś włożyć do worka do pieczenia, dodać liście laurowe,czosnek, suszone owoce i białe wino.
  3. Piec w temp.240 stopni C przez pierwsze 30 min, następnie w temp.150 stopni C przez kolejne 60 minut.
  4. Podawać na ciepło, albo na zimno, z konfiturą żurawinową, sosem żurawinowym czy też sosem morelowo - śliwkowym powstałym podczas pieczenia.

Składniki sosu żurawinowego:
  • 200 g żurawiny 
  • 100 g cukru
  • 150 ml śmietanki 30%

Wykonanie:
  1. Żurawinę zmielić przez maszynkę, dodać cukier i dusić na małym ogniu przez 15 minut.
  2. Śmietankę wlać do rondelka i zredukować, następnie połączyć ją z powstałą konfiturą żurawinową. Tak powstałym sosem polać pierś z indyka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz