Składniki:
- dwie piersi z indyka (1-1,5kg)
- tymianek
- sól
- pieprz
- 100 g boczku
- 50 ml białego wina
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- suszone owoce( morele i śliwki lub żurawina)
Wykonanie:
- Pierś z indyka natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem i obłożyć plastrami boczku.
( boczek kroję w kostkę) - Tak przygotowaną pierś włożyć do worka do pieczenia, dodać liście laurowe,czosnek, suszone owoce i białe wino.
- Piec w temp.240 stopni C przez pierwsze 30 min, następnie w temp.150 stopni C przez kolejne 60 minut.
- Podawać na ciepło, albo na zimno, z konfiturą żurawinową, sosem żurawinowym czy też sosem morelowo - śliwkowym powstałym podczas pieczenia.
Składniki sosu żurawinowego:
- 200 g żurawiny
- 100 g cukru
- 150 ml śmietanki 30%
Wykonanie:
- Żurawinę zmielić przez maszynkę, dodać cukier i dusić na małym ogniu przez 15 minut.
- Śmietankę wlać do rondelka i zredukować, następnie połączyć ją z powstałą konfiturą żurawinową. Tak powstałym sosem polać pierś z indyka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz