środa, 25 lutego 2015

Miodownik

Pachnące miodem warstwowe ciasto, przełożone lekką masą waniliową i winną owocową. Najlepiej smakuje 2-3 dni po przygotowaniu. Całość polana jest mleczną czekoladą i posypana migdałami. Smacznego:)



Składniki na ciasto:( na małą blaszkę)
  • 510 g mąki
  • 147 g cukru
  • 125 g margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru wanilowego

Składniki na masę waniliową:
  • 250 g masła / margaryny
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 500g serka waniliowego

Składniki na masę  jabłkową:
  • 1 kg jabłek startych na tarce
  • 1 galaretka cytrynowa

Polewa czekoladowa:
  • 1 czekolada mleczna
  • 50 ml mleka
  • migdały siekane

Wykonanie:
  1.  Składniki na ciasto zarobić dokładnie. Ciasto podzielić na 3 części. Piec w temp.180 stopni C 10 -15 minut.
  2. Masa waniliowa.Składnik powinny mieć temp. pokojową, aby masa nie zważyła się. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Stopniowo małymi porcjami dodawać serek waniliowy cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. Masa jabłkowa. Jabłka zetrzeć na tarce, następnie rozsmaż na patelni z grubym dnem do momentu uzyskania konsystencji marmolady. Wówczas dodaj galaretkę cytrynową i mieszaj do momentu rozpuszczenia się jej.
  4. Upieczone, ostudzone na kratce ciasta przekładamy masą waniliową, następnie owocową, dekorując z góry polewą czekoladową i  posypując migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz