Składniki na ciasto:( na małą blaszkę)
- 510 g mąki
- 147 g cukru
- 125 g margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cukru wanilowego
Składniki na masę waniliową:
- 250 g masła / margaryny
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 7 łyżek cukru pudru
- 500g serka waniliowego
Składniki na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek startych na tarce
- 1 galaretka cytrynowa
Polewa czekoladowa:
- 1 czekolada mleczna
- 50 ml mleka
- migdały siekane
Wykonanie:
- Składniki na ciasto zarobić dokładnie. Ciasto podzielić na 3 części. Piec w temp.180 stopni C 10 -15 minut.
- Masa waniliowa.Składnik powinny mieć temp. pokojową, aby masa nie zważyła się. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Stopniowo małymi porcjami dodawać serek waniliowy cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej masy.
- Masa jabłkowa. Jabłka zetrzeć na tarce, następnie rozsmaż na patelni z grubym dnem do momentu uzyskania konsystencji marmolady. Wówczas dodaj galaretkę cytrynową i mieszaj do momentu rozpuszczenia się jej.
- Upieczone, ostudzone na kratce ciasta przekładamy masą waniliową, następnie owocową, dekorując z góry polewą czekoladową i posypując migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz