wtorek, 3 marca 2015

Schab domowy pieczony

Kruchy, soczysty, pachnący przyprawami schab. Mięso bardzo dobrze się kroi w plastry, smakuje zarówno na zimno z kromką chleba jak również na ciepło z sosem. Tą metodą można przygotować również boczek i karczek. Polecam wszystkim lubiącym dobre, domowe wędliny.



Składniki:
  • 1 kg schabu
  • 7 l wody
  • 600g soli
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren jałowca
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • oregano
  • tymianek
  • przyprawa staropolska lub inna do pieczeni
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody

Wykonanie:
  1. Przygotowanie marynaty: Wodę z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, jałowcem(jeśli nie ma jej zawartej w przyprawie do pieczeni) zagotować i ostudzić.Tak przygotowaną solanką zalać mięso i trzymać w zalewie 4-6 dni. 
  2. Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy ,opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  3. Natrzeć przyprawami (tymianek, oregano,, majeranek), wedle uznania przyprawą do pieczeni, wyciśniętym czosnkiem, obłożyć plastrami boczku.
  4. Tak przygotowany schab włożyć do rękawa do pieczenia, dodać 2 łyżki wody i 2 łyżki olejui szczelnie zamknąć .
  5. Piec w temp. 200 stopni C przez 50-60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz