Składniki:
- 1 kg schabu
- 7 l wody
- 600g soli
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren jałowca
- 4 ząbki czosnku
- majeranek
- oregano
- tymianek
- przyprawa staropolska lub inna do pieczeni
- 10 dkg boczku wędzonego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
Wykonanie:
- Przygotowanie marynaty: Wodę z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, jałowcem(jeśli nie ma jej zawartej w przyprawie do pieczeni) zagotować i ostudzić.Tak przygotowaną solanką zalać mięso i trzymać w zalewie 4-6 dni.
- Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy ,opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Natrzeć przyprawami (tymianek, oregano,, majeranek), wedle uznania przyprawą do pieczeni, wyciśniętym czosnkiem, obłożyć plastrami boczku.
- Tak przygotowany schab włożyć do rękawa do pieczenia, dodać 2 łyżki wody i 2 łyżki olejui szczelnie zamknąć .
- Piec w temp. 200 stopni C przez 50-60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz