Składniki na farsz:( na 10 dużych papryk)
- 250 g kaszy gryczanej prażonej
- 700 g mięsa (łopatka, udziec z indyka)
- 100g boczku wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 surowa cebula
- 2 jajka (opcjonalnie)
- 10 czerwonych papryk
- natka pietruszki
- 5-6 dużych pomidorów
- sól, pieprz, bazylia
Wykonanie:
- Ugotowaną kaszę łączymy z ugotowanym i zmielonym mięsem i boczkiem.
- Dodajemy 2 ząbki czosnku, surową cebulę i jajka.
- Tak przygotowanym farszem nadziewamy wydrążoną paprykę.
- Można również znacznie szybciej przygotować farsz poprzez połączenie wszystkich składników surowych. Mielimy surowe mięso, boczek, dodajemy kaszę gryczaną, posiekaną cebulę ,czosnek, sól, pieprz do smaku , ewentualnie jajka, które nam całość ładnie skleją. Szybkie przygotowanie farszu wymaga jednak znacznie dłuższego gotowania.
- Papryki wypełnione farszem układamy w naczyniu rzymskim, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, sól, pieprz, bazylię.
- Naczynie z paprykami wkładamy do zimnego piekarnika, który nagrzewamy do temp.180 stopni C i pieczemy przez 40-50 minut (do miękkich papryk). W przypadku zastosowania drugiej metody przygotowywania farszu czas pieczenia wydłuża się o kolejne 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz