czwartek, 11 września 2014

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana to idealne danie na taki deszczowy, wrześniowy dzień jak dzisiaj. Farsz przygotowałam na bazie kaszy gryczanej a całość połączyłam smakiem świeżych pomidorów, które użyłam do sosu.





Składniki na farsz:( na 10 dużych papryk)
  • 250 g kaszy gryczanej prażonej
  • 700 g mięsa (łopatka, udziec z indyka)
  • 100g boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 surowa cebula
  • 2 jajka (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • 10 czerwonych papryk
  • natka pietruszki
  • 5-6 dużych pomidorów
  • sól, pieprz, bazylia

Wykonanie:
  1. Ugotowaną kaszę łączymy z ugotowanym i zmielonym mięsem i boczkiem.
  2. Dodajemy 2 ząbki czosnku, surową cebulę i jajka.
  3. Tak przygotowanym farszem nadziewamy wydrążoną paprykę.
  4. Można również znacznie szybciej przygotować farsz poprzez połączenie wszystkich składników surowych. Mielimy surowe mięso, boczek, dodajemy kaszę gryczaną, posiekaną cebulę ,czosnek, sól, pieprz do smaku , ewentualnie jajka, które nam całość ładnie skleją. Szybkie przygotowanie farszu wymaga jednak znacznie dłuższego gotowania.
  5. Papryki wypełnione farszem układamy w naczyniu rzymskim, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, sól, pieprz, bazylię.
  6. Naczynie z paprykami wkładamy do zimnego piekarnika, który nagrzewamy do temp.180 stopni C i pieczemy przez 40-50 minut (do miękkich papryk). W przypadku zastosowania drugiej metody przygotowywania farszu czas pieczenia wydłuża się o kolejne 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz