piątek, 13 czerwca 2014

Knedle w chrupiącej otoczce

Sezon truskawkowy w pełni, dlatego chciałabym polecić bardzo smaczne i szybkie do przygotowania knedle z truskawkami. Przepis zaczerpnęłam z gazety "Claudia" z 2010 roku.




Składniki na ciasto:(na 2-4 porcje)
  • około 20 truskawek
  • 200 g białego sera z Trzebowniska
  • 200 g mąki Lubella
  • 1 żółtko
  • około 1 szklanki kefiru
Składniki na chrupiącą otoczkę:
  •  2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki  mielonych orzechów włoskich lub migdałów
  • 4 łyżki masła
Pozostałe:
  • cukier puder
  • śmietanka

Wykonanie:
  1. Truskawki opłukać, usunąć szypułki i wysuszyć na ręczniku papierowym.
  2. Ser biały połączyć z mąką, żółtkiem i taką ilością kefiru, aby uzyskać ciasto, które da się wałkować. 
  3. Ciasto rozwałkować dość grubo i pokroić na 20 kwadratów.
  4.  Na każdym kwadracie ułożyć truskawkę i formować kuleczki.
  5. Knedle wrzucić na osolony wrzątek i gotować jeszcze 2-3 minuty od wypłyniecia knedli.
  6. Na suchej patelni lekko zrumienić bułkę i orzechy(migdały), następnie dodać masło.
  7. Knedle odcedzić, obtoczyć w panierce i układać na półmisku.
  8. Posypać cukrem pudrem i udekorować śmietanką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz