- około 20 truskawek
- 200 g białego sera z Trzebowniska
- 200 g mąki Lubella
- 1 żółtko
- około 1 szklanki kefiru
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mielonych orzechów włoskich lub migdałów
- 4 łyżki masła
- cukier puder
- śmietanka
Wykonanie:
- Truskawki opłukać, usunąć szypułki i wysuszyć na ręczniku papierowym.
- Ser biały połączyć z mąką, żółtkiem i taką ilością kefiru, aby uzyskać ciasto, które da się wałkować.
- Ciasto rozwałkować dość grubo i pokroić na 20 kwadratów.
- Na każdym kwadracie ułożyć truskawkę i formować kuleczki.
- Knedle wrzucić na osolony wrzątek i gotować jeszcze 2-3 minuty od wypłyniecia knedli.
- Na suchej patelni lekko zrumienić bułkę i orzechy(migdały), następnie dodać masło.
- Knedle odcedzić, obtoczyć w panierce i układać na półmisku.
- Posypać cukrem pudrem i udekorować śmietanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz