poniedziałek, 16 czerwca 2014

Serowy torcik z białą czekoladą

Sezon truskawkowy w pełni, tak więc przygotowałam orzeźwiający torcik, który wspaniale smakuje w upalne dni. Przepis zaczerpnęłam z gazety "Claudia". Polecam życząc smacznego:)





 Składniki: (na 12 porcji)
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 80 g białej czekolady
  • 2 łyżki żelatyny
  • 250 g serka waniliowego homogenizowanego
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • 600 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • blat biszkoptowy
  • cukier puder do dekoracji
Składniki na biszkopt:( na blachę 39 x 24)
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej Lubella
  • 2 łyżki mąki kartoflanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
  1. Biszkopt pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez 25 -35 minut do tzw. suchego patyczka.
  2. Śmietanę podzielić na dwie części i podgrzać.
  3. W jednej rozpuścić białą czekoladę , w drugiej żelatynę.
  4. Obie połowy po rozpuszczeniu połączyć i wymieszać z serkiem homogenizowanym.
  5. Dodać aromat śmietankowy.
  6. Odstawić na 20 minut do lodówki.
  7. 2/3 truskawek( 400 g) przekroić na połówki i poukładać na biszkoptowym blacie.
  8. Następnie wylać serową masę i odłożyć torcik na 2 godziny do lodówki.
  9. 1/3 truskawek (200 g) zmiksować i połączyć z rozpuszczoną w 250 ml wody galaretką truskawkową.
  10. Gdy masa wystygnie wylać na wierzch tortu.
  11. Po zastygnięciu tort udekorować całymi truskawkami posypanymi cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz