Składniki: (na 12 porcji)
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 80 g białej czekolady
- 2 łyżki żelatyny
- 250 g serka waniliowego homogenizowanego
- kilka kropli aromatu śmietankowego
- 600 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- blat biszkoptowy
- cukier puder do dekoracji
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej Lubella
- 2 łyżki mąki kartoflanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez 25 -35 minut do tzw. suchego patyczka.
- Śmietanę podzielić na dwie części i podgrzać.
- W jednej rozpuścić białą czekoladę , w drugiej żelatynę.
- Obie połowy po rozpuszczeniu połączyć i wymieszać z serkiem homogenizowanym.
- Dodać aromat śmietankowy.
- Odstawić na 20 minut do lodówki.
- 2/3 truskawek( 400 g) przekroić na połówki i poukładać na biszkoptowym blacie.
- Następnie wylać serową masę i odłożyć torcik na 2 godziny do lodówki.
- 1/3 truskawek (200 g) zmiksować i połączyć z rozpuszczoną w 250 ml wody galaretką truskawkową.
- Gdy masa wystygnie wylać na wierzch tortu.
- Po zastygnięciu tort udekorować całymi truskawkami posypanymi cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz