czwartek, 21 maja 2015

Ciasteczka orkiszowe

Oryginalne, mega zdrowe ciasteczka z mąki orkiszowej, pachnące cynamonem i goździkami, bardzo długo utrzymujące świeżość. Cały ich urok i smak tkwi w prostocie i surowym wyglądzie.



Składniki:
  • 500 g mąki orkiszowej
  • 25 g gałki muszkatołowej
  • 15 g cynamonu
  • 3 g goździków
  • 100 g cukru brązowego
  • 167 g masła lub oleju kokosowego
  • 100 g migdałów
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • mleko

Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, w razie konieczności dodać tyle mleka, ile potrzeba, aby ciasto dokładnie wyrobić.
  2. Następnie ciasto schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wycinać ciasteczka.
  3. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach C przez 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz