poniedziałek, 18 maja 2015

Szpinak mrożony

Młody i świeży szpinak to znakomity dodatek do jajecznicy, lazanii, naleśników, tart czy pasztecików. Z odrobiną czosnku i sera feta tworzy smakowite połączenia. Mrożenie szpinaku to sposób na cieszenie się jego niepowtarzalnym smakiem po sezonie. Polecam:)

Wykonanie:
  1. Około 2 kg młodego szpinaku umytego i oczyszczonego ze zgrubień posiekać wedle uznania, ja kroję liście na średnią kostkę, bo lubię widzieć spore kawałki szpinaku w potrawie.
  2. Następnie blanszuję szpinak tj. zagotowuję wodę i wrzucam szpinak na 2 minuty, po czym wyjmuję go i wrzucam do naczynia z zimną wodą. Następnie odcedzam szpinak.
  3. Dobrze odcedzony szpinak porcjuję, wkładam do foliowych woreczków i mrożę. 
  4. Z 2 kg świeżego szpinaku wyszły mi 3 woreczki szpinaku po 500g.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz