Składniki na ciasto orzechowe:(blaszka 36x25)
- 8 jajek
- 250 g cukru
- 250 g orzechów włoskich zmielonych
- sok wyciśnięty z 1 cytryny / 1 łyżeczka kwasku cytrynowego rozpuszczona w 2 łyżkach wody
- 9 łyżek bułki tartej dobrej jakości
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto biszkoptowe:
- 6 jajek
- 220 g cukru
- 170 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki kakao
Masa czekoladowa:
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 5 czubatych łyżek kakao
- 2-5 łyżek rumu
- 1,5-2 kostek masła
Do nasączenia biszkoptów:
- 1/2 filiżanki wody
- 3 łyżki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
1. Przygotowanie biszkoptu orzechowego.Orzechy mielimy a następnie zalewamy gorącym mlekiem(dzięki temu orzechy oddają gorycz zawartą w łupce) tak, postępujemy 2x.W czasie gdy orzechy moczą się w mleku oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno na dużych obrotach dodając powoli cukier, następnie dodajemy żółtka, sok z cytryny. Zmniejszamy obroty i dodajemy zmielone, osuszone orzechy włoskie, bułkę tartą i proszek do pieczenia.Wylewamy na blaszkę i pieczemy w temp. 170 stopni C przez 55-60 minut do tzw.suchego patyczka.
2. Przygotowanie zwykłego biszkopta. Połowę masy wylewamy na blaszkę a do drugiej połowy dodajemy 2 łyżki kakao, delikatnie ale dokładnie mieszamy i wylewamy na znajdującą się tam masę tworząc paski zebry. Taki pomysł mojej córki. Pieczemy w temp. 170 stopni C przez 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.
3. Przygotowanie masy czekoladowej. Jajka mieszamy z cukrem i ubijamy na gorącej parze do momentu zgęstnienia masy. Powstałą masę studzimy a w tym czasie ucieramy masło na puszysty krem. Następnie utarte masło łączymy z masą czekoladową, dodajemy rum wedle uznania.
4. Biszkopty dzielimy na pół otrzymując 2 warstwy orzechowe i 2 biszkoptowe. Przekładamy kolejne warstwy przygotowaną masą czekoladową i nasączamy spody wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz