czwartek, 9 kwietnia 2015

Kasza jaglana

Do tej pory kasza jaglana, którą przygotowywałam według wytycznych zawartych na opakowaniu przypominała mamałygę. Ten przepis znaleziony na jednym z forów jest rewelacyjny. Kasza jest aromatyczna, ładnie pachnie nią w całym domu, jest sypka i co najważniejsze pyszna. Zachwyciła mnie, bo smakiem przypomina domowy makaron. Najbardziej smakuje mi sama, ale często jem ją na słodko z owocami i cynamonem albo zamiast ziemniaków do obiadu.



Składniki: (na 4 porcje)
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego / masła
  • woda

Wykonanie:
  1. Kaszę wysypać na patelnię z grubym dnem, ustawić na indukcji na 3 lub 4 i prażyć kaszę do momentu, aż zacznie wydzielać się aromatyczny zapach.
  2. Wówczas dodać wody do kaszy, przykryć patelnię pokrywką i tak gotować10 minut na 3. Wody dajemy tyle, aby kasza była przykryta nie więcej niż 1 cm.
  3. Po tym czasie wyłączyć, dodać 1 łyżeczkę oleju kokosowego i pod przykryciem czekać kolejne 10 - 20 minut, aż kasza wchłonie tłuszcz. Smacznego:)
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz