http://pannakota.pl/2012/12/01/piers-z-indyka-w-sosie-miodowo-czosnkowym-nadziewana-zurawina/ Polecam życząc smacznego:)
Składniki marynaty na 600g piersi z indyka :
- sok z 1/2 cytryny
- 6 łyżek oleju
- 4 łyżki miodu
- 4 duże ząbki czosnku polskiego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Pozostałe składniki:
- pierś z indyka
- 6 plastrów boczku wędzonego
- 1/2 szklanki wina białego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- Umytą pierś z indyka natrzeć przygotowaną marynatą. Ilość ostrej papryki dobrałam tak, aby dzieci też mogły zjeść razem z nami obiad. Jeżeli chcemy wersję pikantniejszą to polecam dodać 1 płaską łyżeczkę ostrej papryki mielonej, która fajnie balansuje miodową słodycz. Zamarynowaną pierś umieścić w szklanym pojemniku i odstawić na noc do lodówki.
- Następnego dnia obsmażyć pierś z obu stron, obłożyć plastrami boczku ( kroję boczek w kostkę, bo wtedy stanowi jeden ze składników powstałego sosu) i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Następnie na patelnię, po obsmażeniu piersi wylewam białe wino, które odparowuje a powstałą esencję przelewam do naczynia z indykiem.
- Do naczynia żaroodpornego dodaję również resztę marynaty.
- Piekę 20 minut w 240 stopniach, następnie 40 minut w 150 stopniach.
- W momencie, kiedy wyjmuję mięso, żeby "odpoczęło", do powstałego sosu celem zagęszczenia dodaję1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody energicznie mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz