Składniki:(składniki na 2 osoby)
- 1 pojedyncza, duża pierś z kurczaka
- sól, pieprz
- bazylia, oregano
- zioła prowansalskie
- natka pietruszki
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki śmietany 12 %
- 10 suszonych pomidorów
- 1 średnia cebula
Wykonanie:
- Pierś z kurczaka albo upiec w kawałku, po uprzednim nasmarowaniu jej przyprawami( sól, pieprz, bazylia , oregano) w worku foliowym w temp.180 stopni C przez około 40 minut, a oddzielnie przygotować sos śmietanowy.
- Można również pokroić pierś z kurczaka na niewielkie kawałki, obsmażyć na oliwie z suszonych pomidorów, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do jej zeszklenia około 10 minut. Następnie dodać pokrojone pomidory suszone, wlać śmietankę, dodać 2 łyżki śmietany, łyżeczkę ziół prowansalskich i doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki.
- Podawać z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz