Składniki:
- 400-600 g karkówki
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 słoika koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- oregano, bazylia, tymianek
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 300 ml mleka
- sól, biały pieprz
- gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- makaron do lazanii
- 250 g sera żółtego
Wykonanie:
- Przygotowanie mięsa. Zmieloną karkówkę smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy czosnek, pomidory, koncentrat i przyprawiamy wedle uznania.
- Przegotowujemy beszamel. Masło razem z mąką roztapiamy w rondelku mieszając energicznie, następnie powoli dodajemy mleko ciągle mieszając aż do uzyskania konsystencji sosu.Dodajemy gałkę muszkatołową, sól i biały pieprz.
- W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: 1 warstwa: beszamel-makaron-mięso-ser. 2 warstwa: makaron-beszamel-mięso-ser. 3 warstwa: makaron-beszamel-mięso-ser-bazylia i oregano.
- Pieczemy 50 minut w temp. 185 stopni C z termoobiegiem. Pierwsze 25 minut przykrywamy naczynie folią aluminiową, kolejne 25 minut pieczemy bez foli aluminiowej z grzałką górną. Następnie należy wyjąć lazanię z piekarnika i odczekać około 15 minut aż stężeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz