środa, 17 czerwca 2015

Lazania

Coś dla wielbicieli kuchni włoskiej. Szybkie i smaczne danie.



Składniki:
  • 400-600 g karkówki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 słoika koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia, tymianek

Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • sól, biały pieprz
  • gałka muszkatołowa

Dodatkowo:
  • makaron do lazanii
  • 250 g sera żółtego

Wykonanie:
  1. Przygotowanie mięsa. Zmieloną karkówkę smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy czosnek, pomidory, koncentrat i przyprawiamy wedle uznania.
  2. Przegotowujemy beszamel. Masło razem z mąką roztapiamy w rondelku mieszając energicznie, następnie powoli dodajemy mleko ciągle mieszając aż do uzyskania konsystencji sosu.Dodajemy gałkę muszkatołową, sól i biały pieprz.
  3. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: 1 warstwa: beszamel-makaron-mięso-ser. 2 warstwa: makaron-beszamel-mięso-ser. 3 warstwa: makaron-beszamel-mięso-ser-bazylia i oregano.
  4. Pieczemy 50 minut w temp. 185 stopni C z termoobiegiem. Pierwsze 25 minut przykrywamy naczynie folią aluminiową, kolejne 25 minut pieczemy bez foli aluminiowej z grzałką górną. Następnie należy wyjąć lazanię z piekarnika i odczekać około 15 minut aż stężeje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz