wtorek, 29 lipca 2014

Bułeczki z serem i borówkami

Bułeczki drożdżowe z serem i borówkami, brzoskwiniami lub innymi ulubionymi owocami najlepiej smakują latem. Jedna taka pełna kolorów drożdżówka połączona z filiżanką aromatycznej, pachnącej Lavazzy to wymarzone wakacyjne śniadanie.






Składniki na ciasto:(12-13 bułeczek)

  • 500g mąki
  • 40 g drożdży
  • 250 g mleka
  • 60 g cukru
  • 2-3 żółtka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju lub 50 g masła roztopionego
  • olejek cytrynowy i waniliowy

Składniki na masę serową :
  • pół kostki sera (125 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 żółtko

Wykonanie:
  1. Przygotuj zaczyn drożdżowy mieszając w miseczce drożdże z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i 50 g ciepłego mleka. Miseczkę nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Mąkę, sól, cukier wymieszać z wyrośniętym zaczynem drożdżowym.
  3. Dodać żółtka rozmieszane z ciepłym mlekiem tj.o temp.40 stopni C.
  4. Do wyrobionego ciasta dodać kilka kropli olejku waniliowego i cytrynowego oraz 3 łyżki oleju.
  5. Dokładnie wymieszane ciasto odłożyć przykryte folią spożywczą do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
  6. W tym czasie przygotuj masę serową.Utrzyj cukier z serem aż do rozpuszczenia się cukru, następnie dodaj żółtko i dokładnie wymieszaj.
  7. Wyrośnięte ciasto podziel na około 12-13 porcji po około 60 g. Z każdej uformuj kulę, rozpłaszcz ją tworząc w środku dołek, w który włóż porcję sera i kilka borówek.
  8. Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  9. Piec w temp.200 stopni C z termoobiegiem przez 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz