Składniki na ciasto:(12-13 bułeczek)
- 500g mąki
- 40 g drożdży
- 250 g mleka
- 60 g cukru
- 2-3 żółtka
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju lub 50 g masła roztopionego
- olejek cytrynowy i waniliowy
Składniki na masę serową :
- pół kostki sera (125 g)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 żółtko
Wykonanie:
- Przygotuj zaczyn drożdżowy mieszając w miseczce drożdże z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i 50 g ciepłego mleka. Miseczkę nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- Mąkę, sól, cukier wymieszać z wyrośniętym zaczynem drożdżowym.
- Dodać żółtka rozmieszane z ciepłym mlekiem tj.o temp.40 stopni C.
- Do wyrobionego ciasta dodać kilka kropli olejku waniliowego i cytrynowego oraz 3 łyżki oleju.
- Dokładnie wymieszane ciasto odłożyć przykryte folią spożywczą do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
- W tym czasie przygotuj masę serową.Utrzyj cukier z serem aż do rozpuszczenia się cukru, następnie dodaj żółtko i dokładnie wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto podziel na około 12-13 porcji po około 60 g. Z każdej uformuj kulę, rozpłaszcz ją tworząc w środku dołek, w który włóż porcję sera i kilka borówek.
- Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Piec w temp.200 stopni C z termoobiegiem przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz