- 500g mąki
- 40 g drożdży
- 250 g mleka
- 60 g cukru
- 2-3 żółtka
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju lub 50 g masła roztopionego
- olejek cytrynowy i waniliowy
Składniki na kruszonkę cynamonową:
- 50 g masła
- 150 g mąki
- 50 g cukru
- 2 łyżki cynamonu
Wykonanie:
- Przygotuj zaczyn drożdżowy mieszając w miseczce drożdże z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i 50 g ciepłego mleka. Miseczkę nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- Mąkę, sól, cukier wymieszać z wyrośniętym zaczynem drożdżowym.
- Dodać żółtka rozmieszane z ciepłym mlekiem tj.o temp.40 stopni C.
- Do wyrobionego ciasta dodać kilka kropli olejku waniliowego i cytrynowego oraz 3 łyżki oleju.
- Dokładnie wymieszane ciasto odłożyć przykryte folią spożywczą do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
- Po tym czasie rozłożyć ciasto na okrągłej blaszce o średnicy 37 cm, powkładać w nie dowolne owoce obtoczone w mące i posypać kruszonką.
- Odłożyć na 15-20 minut przykryte lnianą ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
- Piec w temp.200 stopni C z termoobiegiem przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz