czwartek, 24 lipca 2014

Ciasto drożdżowe z owocami i cynamonową kruszonką

Deszczowy, lipcowy dzień to bardzo dobry moment na upieczenie pachnącej owocami drożdżówki z dużą ilością kruszonki cynamonowej. Najbardziej w taki dzień smakuje gorący, bardzo chrupiący kawałek ciasta prosto z pieca. Przepis pochodzi od mojej mamy, która często piekła nam takie smakołyki na wakacjach.



Składniki na ciasto:

  • 500g mąki
  • 40 g drożdży
  • 250 g mleka
  • 60 g cukru
  • 2-3 żółtka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju lub 50 g masła roztopionego
  • olejek cytrynowy i waniliowy

Składniki na kruszonkę cynamonową:
  • 50 g masła
  • 150 g mąki
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki cynamonu

Wykonanie:
  1. Przygotuj zaczyn drożdżowy mieszając w miseczce drożdże z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i 50 g ciepłego mleka. Miseczkę nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Mąkę, sól, cukier wymieszać z wyrośniętym zaczynem drożdżowym.
  3. Dodać żółtka rozmieszane z ciepłym mlekiem tj.o temp.40 stopni C.
  4. Do wyrobionego ciasta dodać kilka kropli olejku waniliowego i cytrynowego oraz 3 łyżki oleju.
  5. Dokładnie wymieszane ciasto odłożyć przykryte folią spożywczą do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
  6. Po tym czasie rozłożyć ciasto na okrągłej blaszce o średnicy 37 cm, powkładać w nie dowolne owoce obtoczone w mące i posypać kruszonką.
  7. Odłożyć na 15-20 minut przykryte lnianą ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
  8. Piec w temp.200 stopni C z termoobiegiem przez 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz