poniedziałek, 21 lipca 2014

Kasza jęczmienna z pomidorami i fasolką szparagową

Danie to można podawać na zimno jako letnią, sycącą sałatkę albo na ciepło jako danie główne. Jest to zaskakująco smaczna propozycja na letni, upalny dzień. Smacznego:)




Składniki:(porcja na 2-4 osoby)
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej- pęczak
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1-2 duże pomidory
  • 1 cebulka
  • 6 ząbków czosnku
  • 200 g ugotowanej fasolki szparagowej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie:
  1. 1 szklankę kaszy pęczak ugotować w 2 szklankach osolonej wody (około15-20 minut).
  2. Pierś z kurczaka natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, bazylią, oregano i z 5 ząbkami czosnku włożyć do torebki do pieczenia. Piec 50-60 minut w temp.180 stopni z termoobiegiem.
  3. Ugotowaną fasolkę szparagową , kaszę i  kurczaka wymieszać z cząstkami pomidora, posiekaną cebulką i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Całość posypać natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz